Бала жасында адам денсаулығының, ақыл-ой және физикалық әлеуетінің өмір бойғы іргетасы қалыптасады. Тамақ-бұл үшін қажетті заттар мен энергияның жалғыз көзі. Оқушылардың физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес тамақтануын қалай ұйымдастыру керек және кішкентай адамға сау, ақылды және белсенді болуға көмектесу керек?
Баланың дамуындағы әр кезең оның физиологиялық жүйелерінің жетілу қарқынымен, тіндер мен мүшелердегі өзгерістердің сапасымен ерекшеленеді. Тиісінше, тамақтану талаптары өзгереді. Егер осыны ескермесе, бала ағзасының толыққанды дамуына зиян келтіруге және оның өмірлік әлеуетін төмендетуге болады.
Жолжүкті тек білім ғана емес
Мектеп жасына қаңқа және бұлшықет массасының прогрессивті өсуі, барлық жүйелер мен мүшелердегі, миын қоса алғанда, сапалық өзгерістер, сондай-ақ жыныстық жетілуіне байланысты жасөспірімдік кезеңдегі қарқынды гормондық қайта құрулар тән. Бұл күрделі процестерді қамтамасыз ету үшін көп энергия жұмсалады және көптеген қоректік заттар қажет. Олардың бір бөлігі, негізінен ақуыздар өсіп келе жатқан ағзаның ұлпаларын өсіру үшін құрылыс материалы ретінде пайдаланылады. Сондықтан оқушылардың тамақтану рационының жоғары құнарлы құндылығы болуы және пайдалы заттарға бай сапалы сау өнімдерден тұруы керек. Және ешқандай жағдайда да "бос калория" және зиянды химиялық қоспаларға толтырылмайды. Бұл бала ағзасының ауруларға жоғары тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін міндетті жағдайлар. Қазіргі жағдайда тамақтанудың маңызы әртүрлі үйірмелер мен секцияларда үлкен оқу жүктемесі мен қосымша сабақтарға байланысты артады. Ол күн ішінде жұмсалған күштерді толық қалпына келтіруді қамтамасыз етуі тиіс.
Дұрыс тамақтанудың алты артықшылығы
Гиппократ айтқандай: "сіздің дәрі – дәрмектеріңіз болсын, ал дәрі-дәрмектеріңіз-сіздің тағамыңыз болсын!"Ең жақсысы, бұл сөздер дұрыс тамақтанудың басты принципін көрсетеді - бұл ағзаның ақуыздарға, майларға, көмірсуларға, витаминдерге, макро-және микроэлементтерге деген барлық қажеттіліктерін қанағаттандыра алатын өнімдердің барлық пайдалы қасиеттерін есепке алу.:
- өсіп келе жатқан ағзаның қалыпты дамуы,
- жақсы денсаулық пен ұзақ өмір сүруді қамтамасыз ету,
- иммунитетті арттыру,
- ақыл-ой қабілетін жақсарту,
- дене төзімділігін көтеру,
- көптеген аурулардың дамуын болдырмау.
Сау емес тамақ, керісінше, асқазан-ішек жолы ауруларының, семіздіктің, қан айналымы жүйесі ауруларының, диабеттің және басқа да созылмалы инфекциялық емес аурулардың (ЖМЗ) дамуына ықпал етуі мүмкін. ШНИЗДІҢ себебі зат алмасуының бұзылуына әкелетін бір заттардың тапшылығы және басқа заттардың артық болуы болып табылады.
Әрине, дұрыс тамақтанбаудың теріс салдары бірден әсер етпейді. Ауру Байқаусыз дамиды, ол сияқты. Бірақ қандай да бір сәтте организм мүшелер мен жүйелер функцияларының бұзылуларын өтей алмайды. Содан кейін жылдар ішінде қалыптасқан теріс үдерістер кері қайтуға қиын болады. Қарқынды терапия, уақыт және пациенттің дәрігерлердің ұсыныстарын қатаң орындауы қажет. Ал мұның бәрі денсаулыққа және тамақтануға деген қарым-қатынасты өзгертіп, алдын алуға болады. Өмірдің алғашқы күнінен бастап балаларда дұрыс тамақтану әдеттері мен дәстүрлерін қалыптастыратын ата-аналар да олардың денсаулығына берік іргетасын қалайды!
Тамақтану режиміндегі тәрбие негіздері
Дұрыс тамақтанудың басты қағидаттарының бірі-оның режимін сақтау, яғни бір тәулік ішінде тамақтану уақыты мен оның тиісті санын сақтау.
Тамақтану режимінің болмауы ас қорыту органдарының жұмысын қиындатады, артық дене салмағының қалыптасуына ықпал етеді. Бір уақытта тамақ ішу асқазан-ішек жолының (АІЖ) жұмыс ырғағын реттейді, осылайша, белгілі бір уақытта ол өз функцияларын орындауға толық дайын болады. Бұл толыққанды және жайлы ас қорыту және тамақ сіңіруді қамтамасыз етеді. Сонымен қатар, мұндай әдет баланың негізгі тамақ ішер алдында әртүрлі қарттарды жеуге және тәбетті үзбеуге деген ниетін едәуір төмендетеді.
Оқушылардың тамақтану режимі оқу жүктемесіне, спорт секциялары мен үйірмелердегі сабақтарға байланысты. Сіз оны осы секцияларға, үйірмелерге және клубтарға бару уақытына байланысты түзете аласыз. Дегенмен, кез келген жағдайда балаларға 4-5 рет тамақтану ұсынылады: үш негізгі тамақ (таңғы ас, түскі ас, кешкі ас) және бір-екі ас (екінші таңғы ас және түскі ас).
Өкінішке орай, көптеген балалар мектепке барады. Бұл тамақтану режимінің өрескел бұзылуы және ол баланың денсаулық жағдайына ғана емес, оның жұмысқа қабілеттілігін, мектептің материалын меңгеруін төмендетуге әсер етуі мүмкін. Таңғы ас алдағы күннің үнін көрсетеді деп бекер емес!
Оқушының таңғы ас жеткілікті дәмді және сүзбе, жұмыртқа, ботқа тағамдарын қамтуы керек. Перекус ретінде бала қандай да бір көкөніс жеуге болады, жеміс немесе жаңғақ, сондай-ақ, мақсаты кеміргіш немесе сүзбе бар нозерндік нан. Тамақтану арасындағы аралық 2,5-3 сағатты құрауы тиіс.
Дұрыс таңдау-дені сау балалар
Балаларда салауатты тамақтану әдеттері мен қалауларын қалыптастыру, сондай-ақ, қандай да бір тағамдық тәуелділіктің пайда болуын болдырмау үшін – бүкіл отбасымен дұрыс тамақтану ережелерін ұстану керек. Әрбір отбасы мүшесінің мәзірінде табиғи, қайта өңделмеген, пайдалы өнімдер, махаббат пен қамқорлықпен дайындалған. Балалардың тамақтануына, қандай тағамға үйретілгеніне бірінші кезекте ата-аналар жауап береді.
Демек, сіздің балаларыңыз сау болып өседі немесе жоқ, өзіңізге байланысты. Сондықтан дұрыс таңдау жасаңыз, бүкіл отбасымен дұрыс тамақтаныңыз. Сонда сіздің балаларыңыз мықты, ақылды Күш – дұрыс тамақтану оқушы
Бала жасында адам денсаулығының, ақыл-ой және физикалық әлеуетінің өмір бойғы іргетасы қалыптасады. Тамақ-бұл үшін қажетті заттар мен энергияның жалғыз көзі. Оқушылардың физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес тамақтануын қалай ұйымдастыру керек және кішкентай адамға сау, ақылды және белсенді болуға көмектесу керек?
Баланың дамуындағы әр кезең оның физиологиялық жүйелерінің жетілу қарқынымен, тіндер мен мүшелердегі өзгерістердің сапасымен ерекшеленеді. Тиісінше, тамақтану талаптары өзгереді. Егер осыны ескермесе, бала ағзасының толыққанды дамуына зиян келтіруге және оның өмірлік әлеуетін төмендетуге болады.
Жолжүкті тек білім ғана емес
Мектеп жасына қаңқа және бұлшықет массасының прогрессивті өсуі, барлық жүйелер мен мүшелердегі, миын қоса алғанда, сапалық өзгерістер, сондай-ақ жыныстық жетілуіне байланысты жасөспірімдік кезеңдегі қарқынды гормондық қайта құрулар тән. Бұл күрделі процестерді қамтамасыз ету үшін көп энергия жұмсалады және көптеген қоректік заттар қажет. Олардың бір бөлігі, негізінен ақуыздар өсіп келе жатқан ағзаның ұлпаларын өсіру үшін құрылыс материалы ретінде пайдаланылады. Сондықтан оқушылардың тамақтану рационының жоғары құнарлы құндылығы болуы және пайдалы заттарға бай сапалы сау өнімдерден тұруы керек. Және ешқандай жағдайда да "бос калория" және зиянды химиялық қоспаларға толтырылмайды. Бұл бала ағзасының ауруларға жоғары тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін міндетті жағдайлар. Қазіргі жағдайда тамақтанудың маңызы әртүрлі үйірмелер мен секцияларда үлкен оқу жүктемесі мен қосымша сабақтарға байланысты артады. Ол күн ішінде жұмсалған күштерді толық қалпына келтіруді қамтамасыз етуі тиіс.
Дұрыс тамақтанудың алты артықшылығы
Гиппократ айтқандай: "сіздің дәрі – дәрмектеріңіз болсын, ал дәрі-дәрмектеріңіз-сіздің тағамыңыз болсын!"Ең жақсысы, бұл сөздер дұрыс тамақтанудың басты принципін көрсетеді - бұл ағзаның ақуыздарға, майларға, көмірсуларға, витаминдерге, макро-және микроэлементтерге деген барлық қажеттіліктерін қанағаттандыра алатын өнімдердің барлық пайдалы қасиеттерін есепке алу.:
- өсіп келе жатқан ағзаның қалыпты дамуы,
- жақсы денсаулық пен ұзақ өмір сүруді қамтамасыз ету,
- иммунитетті арттыру,
- ақыл-ой қабілетін жақсарту,
- дене төзімділігін көтеру,
- көптеген аурулардың дамуын болдырмау.
Сау емес тамақ, керісінше, асқазан-ішек жолы ауруларының, семіздіктің, қан айналымы жүйесі ауруларының, диабеттің және басқа да созылмалы инфекциялық емес аурулардың (ЖМЗ) дамуына ықпал етуі мүмкін. ШНИЗДІҢ себебі зат алмасуының бұзылуына әкелетін бір заттардың тапшылығы және басқа заттардың артық болуы болып табылады.
Әрине, дұрыс тамақтанбаудың теріс салдары бірден әсер етпейді. Ауру Байқаусыз дамиды, ол сияқты. Бірақ қандай да бір сәтте организм мүшелер мен жүйелер функцияларының бұзылуларын өтей алмайды. Содан кейін жылдар ішінде қалыптасқан теріс үдерістер кері қайтуға қиын болады. Қарқынды терапия, уақыт және пациенттің дәрігерлердің ұсыныстарын қатаң орындауы қажет. Ал мұның бәрі денсаулыққа және тамақтануға деген қарым-қатынасты өзгертіп, алдын алуға болады. Өмірдің алғашқы күнінен бастап балаларда дұрыс тамақтану әдеттері мен дәстүрлерін қалыптастыратын ата-аналар да олардың денсаулығына берік іргетасын қалайды!
Тамақтану режиміндегі тәрбие негіздері
Дұрыс тамақтанудың басты қағидаттарының бірі-оның режимін сақтау, яғни бір тәулік ішінде тамақтану уақыты мен оның тиісті санын сақтау.
Тамақтану режимінің болмауы ас қорыту органдарының жұмысын қиындатады, артық дене салмағының қалыптасуына ықпал етеді. Бір уақытта тамақ ішу асқазан-ішек жолының (АІЖ) жұмыс ырғағын реттейді, осылайша, белгілі бір уақытта ол өз функцияларын орындауға толық дайын болады. Бұл толыққанды және жайлы ас қорыту және тамақ сіңіруді қамтамасыз етеді. Сонымен қатар, мұндай әдет баланың негізгі тамақ ішер алдында әртүрлі қарттарды жеуге және тәбетті үзбеуге деген ниетін едәуір төмендетеді.
Оқушылардың тамақтану режимі оқу жүктемесіне, спорт секциялары мен үйірмелердегі сабақтарға байланысты. Сіз оны осы секцияларға, үйірмелерге және клубтарға бару уақытына байланысты түзете аласыз. Дегенмен, кез келген жағдайда балаларға 4-5 рет тамақтану ұсынылады: үш негізгі тамақ (таңғы ас, түскі ас, кешкі ас) және бір-екі ас (екінші таңғы ас және түскі ас).
Өкінішке орай, көптеген балалар мектепке барады. Бұл тамақтану режимінің өрескел бұзылуы және ол баланың денсаулық жағдайына ғана емес, оның жұмысқа қабілеттілігін, мектептің материалын меңгеруін төмендетуге әсер етуі мүмкін. Таңғы ас алдағы күннің үнін көрсетеді деп бекер емес!
Оқушының таңғы ас жеткілікті дәмді және сүзбе, жұмыртқа, ботқа тағамдарын қамтуы керек. Перекус ретінде бала қандай да бір көкөніс жеуге болады, жеміс немесе жаңғақ, сондай-ақ, мақсаты кеміргіш немесе сүзбе бар нозерндік нан. Тамақтану арасындағы аралық 2,5-3 сағатты құрауы тиіс.
Дұрыс таңдау-дені сау балалар
Балаларда салауатты тамақтану әдеттері мен қалауларын қалыптастыру, сондай-ақ, қандай да бір тағамдық тәуелділіктің пайда болуын болдырмау үшін – бүкіл отбасымен дұрыс тамақтану ережелерін ұстану керек. Әрбір отбасы мүшесінің мәзірінде табиғи, қайта өңделмеген, пайдалы өнімдер, махаббат пен қамқорлықпен дайындалған. Балалардың тамақтануына, қандай тағамға үйретілгеніне бірінші кезекте ата-аналар жауап береді.
Демек, сіздің балаларыңыз сау болып өседі немесе жоқ, өзіңізге байланысты. Сондықтан дұрыс таңдау жасаңыз, бүкіл отбасымен дұрыс тамақтаныңыз. Сонда сіздің балаларыңыз мықты, ақылды және белсенді болып өседі.